אם הבגדים שאתם לובשים חשובים לכם, והשקעתם לא מעט על המראה שלכם, ועל המותגים שאתם לובשים על גופכם – כנראה שתרצו גם שהם ייראו מגוהצים ויפים מצד אחד, אבל חושים שהמגהץ יהרוס לכם את החולצות היקרות שלכם מצד שני – אז איך בוחרים מגהץ איכותי שמתאים לבגדי מותגים איכותיים ויוקרתיים? על כך במאמר הבא:
אלו מגהצים ישנם בשוק
ראשית כל נעשה היכרות עם שלושת סוגי המגהצים שקיימים היום בשוק, ננסה לפרוט את המעלות והחסרונות של כל אחד מהם, ומתוך כך נוכל להתקדם ולהבין מהו המגהץ שהכי טוב עבור הצרכים שלנו:
מגהץ יבש
מגהץ קטן וקומפקטי, השכיחות שלו היו בשוק ירדה, והוא פנה את עצמו מהמדפים לטובת הכלים המתוחכמים יותר. המגהץ היבש, כשמו כן הוא, לא עובד כלל על מים וקיטור, אלא רק על סליל חשמל הנמצא בתחתית גוף החימום של המגהץ. ניתן לברור את מידת החימום של המגהץ כפי צורך שלנו ואיכות הבד אותו אנחנו רוצים לגהץ. אנחנו ממליצים על מגהץ זה כתוספת למגהץ הרגיל, הוא מצוין בשביל נסיעות ארוכות או קצרות, נכנס לכל מזוודה בקלות, מתופעל במהירות, ועושה את העבודה ביעילות כשמדובר בחולצה אחת או שתיים.
מגהץ אדים
צריך לדעת שבגד סינטטי עלול להיפגע ולהינזק עקב החום של המגהץ החם והיבש. מסיבה זו נהגו בשנים עברו לשים בד רטוב שחוצץ בין המגהץ החם לבגד המתגהץ. הבד עצמו היה שומר על הבגד הסינטטי מלהינזק, והרטיבות של הבד סייעה והקלה על פעולת הגיהוץ.
כיום אין צורך להשתמש בעוד בד רטוב בשביל לגהץ, הפתרון לכך הוא 'מגהץ אדים', שהוא המגהץ הנמכר ביותר בישראל כיום. העיקרון שלו הוא שיש למגהץ זה מיכל מים, ממיכל המים יוצאים צינורות דקים, שמתחממים על ידי סליל הלהט הנמצא בתחתית המגהץ, ומרוב החום מתאיידים (הופכים מנוזל לאדים), בלחיצת כפתור משתחררים האדים מהחלק העליון והחיצוני של המגהץ, ועל ידי כך הבגד המגוהץ נעשה רטוב וחלק יותר לגיהוץ, והתוצאה בפועל היא בגד מגוהץ למשעי כמו מגיהוץ מקצועי.
את מיכל המים יש (מומלץ, ובמגהצים מסוימים – חובה) למלא במים מזוקקים, על מנת שלא תצטבר אבנית בצינורות הקטנים שמובילים את המים לפתחים החיצונים שבתחתית המגהץ.
מגהץ קיטור
מגהץ קיטור, בעיני רבים נחשב כמו גירסה משוכללת של מגהץ אדים. האמת היא שזה לא קשור בכלל, מגהץ אדים מיישר את הבגד על ידי החום שבתחתית המגהץ המגיע מסליל חוט להט חשמלי. אלא שהאדים מקילים על הפעולה של הגיהוץ ומיטיבים עם התוצאה הנראית. לעומת זאת, מגהץ קיטור הוא עניין האחר לגמרי – הגיהוץ לא נעשה על ידי מתכת חמה כלל, אלא על ידי קיטור של אדם בחום ובלחץ גבוה. מסיבה זו גם אין צורך במשטח עבודה בכדי לגהץ את הבגד ולעשות קונטרה למתכת הקשה של המגהץ הרגיל.
במגהצי קיטור יש משמעות ללחץ האדים, הנמדדים ביחידה הנקראת BAR מומלץ לרכוש מגהץ שיש לו BAR4 לפחות (המספר 4 מבטא את דרגת הלחץ של האדים, מספר נמוך מארבע אינו אפקטיבי כל כך בשביל לגהץ את הבדים שלנו בישראל על פי רוב).
טיפים חשובים נוספים:
- התחתית של המגהץ – הינה חשובה מאד לגיהוץ יעיל ולמניעת תקלות. רוב המגהצים הם בעלי תחתית פשוטה מברזל או מתכת, תחתית שעלולה להיפגע ולהישרט על ידי כפתור או מכה, ולגרום לנזק לבגדים היוקרתיים שלנו! העצה לכך היא לחפש תחתית איכותית שעשויה מטפלון או מחומר קרמי עמיד.
- זהירות – אחת התקלות השכיחות הנגרמות בעבודה עם מגהץ היא ששוכחים את המגהץ דלוק על הבגד, ועל ידי כך הבגד נשרף ונהרס חלילה, או יותר גרוע – מישהו מבני הבית עלול להינזק ולהיכוות חלילה מהמגהץ החם הפתוח שנשאר ללא השגחה. בדיוק מסיבה זו, וגם מסיבות של חיסכון בחשמל, אנרגיה וכסף – ישנם מגהצים שיש בהם מנגנון בטיחות, שמכבה אוטומטי את המגהץ כשאין בו פעולה לאחר כמה שניות או דקות.
- הספק המגהץ – החוזק של המגהץ תלוי במידת ההספק שלו, כלומר עד כמה מהר גוף החימום (הסליל החשמלי של מגהץ האדים או מיכל המים של מגהץ הקיטור) מתחמם – ככל שההספק גבוה יותר, כך ניתן יהיה לגהץ בגדים קשים יותר עם קמטים מורכבים יותר. כמו כן לרוב מחיר החשמל בסוף החודש יושפיע בצורה רבה על ידי כך שנשתמש במגהץ עם הספק גבוהה. על פי רוב, לבגדים עדינים ורכים מספיק בהספק נמוך של וולט.